Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
dokument   dokument
forum   forum
NEDERVETIL
FAKTA FÖRENINGAR NÄRINGSLIV FRITID AKTUELLT BYAPORTALEN GÄSTBOK FOTOGALLERI
Kronoby   På svenska  Suomeksi    Skriv ut sidan
FÖRENINGAR
Brännkärr-Bast byaråd
Byaföreningen Hängbron
Nedervetil Lant- och hushållssällskap
Folkhälsan i Nedervetil
Ostrobotnia Runners Club ORC
IK Myran
Kyrkans ungdom
Nedervetil Damkör
Nedervetil Frivilliga Brandkår r.f
Nedervetil Hembygdsförening
Nedervetil Konstklubb
Nedervetil Marthaförening r.f
Nedervetil Pensionärsklubb
Nedervetil Röda Kors avdelning
Nedervetil ÖSP
OK Botnia
Lions Club Nedervetil
Slotte släktförening
Pensionärshemsföreningen
SK Åsen
Nedervetil ungdomsförening
NYHETER
Länksamling Svenska
Linkit Suomeksi
Links in English
Bilder från Nedervetil
Gäster från Österrike
Lathund
Bilder från Nedervetilveckan 2010

IK Myran


IK Myrans egen hemsida

 

Historia

 

Nedervetilbon har alltid idrottat. Organiserade former fick idrottandet först i slutet av förra seklet när ungdomsföreningen den 27 mars 1897 anordnade en skidtävling i föreningens regi. År 1902 grundades en speciell sektion inom ungdomsföreningen som skulle, förutom skidsporten, även ta hand om gymnastik och sommaridrott. Bröllopen fick utgöra forumet för sommarens tävlingstillfällen och vanligt var att nästan hela dagen ägnades åt idrott.

 

År 1910 beslöt man att bilda en sportklubb med egen styrelse, dock underlydande moderföreningen. Klubben lät snart höra talas om sig i större sammanhang. Anders Brännkärrs namn figurerade ofta som vinnare i resultatlistorna, inte endast i Finland utan också i Sverige och Norge. Två gånger blev han tredje i Holmenkollenspelen, en bragd som väckte ett enormt intresse för skidsporten på hemorten.

 

IK Myran grundades vårvintern 1921 och första ordförande blev Elis Nygren. Första uppgiften för föreningen var att åstadkomma en sportplan. Den var liten men fyllde ett behov. Senare byggdes en hoppbacke som flitigt användes.

 

Verksamheten i dag

 

IK Myrans stora evenemang inom motions- och tävlingsverksamheten är Seljes-loppet i skidåkning, Anders Chydenius-loppet i löpning, Seljes Triathlin och Seljes länken.

IK Myrans styrelse består av sektionernas ordförande samt en extra medlem från boll- och skidsektion. Ordförande för år 2010 är Sture Högnäs.

 

Friidrottssektion

 

Friidrottssektion leds av Martin Ahlskog. Knatteträningar och –tävlingar arrangeras vid Nedervetil sportplan en gång i veckan under sommarmånaderna samt terränglöpning. Utåt på tävlingarna representerar friidrottarna IF Åsarna.

 

Fotbollssektion

 

Ansvariga för fotbollssektionen är Magnus Slotte och Carl-Johan Enroth. Fotbollen är den sektion som har flest utövare och en aktiv juniorverksamhet.

 

Motionssektion

 

Charlotta Sjelvgren leder motionssektionen.  Denna sektion ansvarar för Anders Chydenius-loppet och Seljes Triathlon. I verksamheten ingår sommargympa, innebandy för damer, boboll, gymnastikdag mm.

Ett gäng damjoggare har motionerat i snart sjutton år längs vägarna i Nedervetil. Maratonsträckan är inte obekant för damerna.

 

Skidsektion

 

Johan Kainberg och Siv Huldén är ansvariga för skidsektionen. Skidsektionen ansvarar för skidspåret vid Sportstugan som alltid är i ypperligt skick. År 1999 skaffade föreningen en snökanon till spåret. Vilket har förlängt skidsäsången avsevärt. Klubbstugan med bastu- och duschmöjligheter har byggts med talkokraft. Som bäst byggs en förvaringsbyggnad invid spåret.

Mini-Seljes och Seljes-länken ingår också i skidsektionens verksamhet.

 

 

Orienteringssektion

 

Orienteringssektionen leds av André Forsström. Juniorverksamheten har träningar för barn medan tävlingarna anordnas i OK Botnias namn. Sommartid arrangeas motionsorientering regelbundet för alla åldrar.

 

 

Cykelsektion

 

Cykelåkningen var aktiv från 1960-talet framåt. Under en period stod verksamheten så gott som stilla. Nu har cykelsektionen fått förnyad livskraft. Cykelsektionen består av Leif Granholm, Finlands meste Vättern åkare samt  Mikael Bergroth, Sture Högnäs och Elisabeth Hagström.

Hösten 2010 ordnas Nedervetilloppet som är en del av Westfinntour.

 

Tennis- och rinkbandyplan

 

 

Tennisplanen vid Nedervetil sportplan har nät och används sommartid av tennisspelare.

Till vintern isas rinken av frivilliga krafter och används av skolan, ivriga skridskoåkare och av ishockey- och rinkbandyspelare. Tidvis ordnas turneringar i rinkbandy.

 

IK Myran hyr också ut Seljeslava till evenemang runtom i bygden. Klubbstugan används till möteslokal och t.o.m. till födelsedagar. Bokningar sker via Elisabeth Hagström.

  

 


 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Byförening Hängbron     Senast modifierad: 1.7.2010