Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
dokument   dokument
forum   forum
NEDERVETIL
FAKTA FÖRENINGAR NÄRINGSLIV FRITID AKTUELLT BYAPORTALEN GÄSTBOK FOTOGALLERI
Kronoby   På svenska  Suomeksi    Skriv ut sidan
FÖRENINGAR
Brännkärr-Bast byaråd
Byaföreningen Hängbron
Nedervetil Lant- och hushållssällskap
Folkhälsan i Nedervetil
Ostrobotnia Runners Club ORC
Evenemang
Morötter
"kimppakyyti"
IK Myran
Kyrkans ungdom
Nedervetil Damkör
Nedervetil Frivilliga Brandkår r.f
Nedervetil Hembygdsförening
Nedervetil Konstklubb
Nedervetil Marthaförening r.f
Nedervetil Pensionärsklubb
Nedervetil Röda Kors avdelning
Nedervetil ÖSP
OK Botnia
Lions Club Nedervetil
Slotte släktförening
Pensionärshemsföreningen
SK Åsen
Nedervetil ungdomsförening
NYHETER
Länksamling Svenska
Linkit Suomeksi
Links in English
Bilder från Nedervetil
Gäster från Österrike
Lathund
Bilder från Nedervetilveckan 2010

Orc Ostrobotnia Runners Club,  en förening för alla

Orc's egen hemsida hittar ni här.

 

 "ORC i ett nötskal" 

Ostrobothnia Runners Club startade i början av seklet och är en förening för dem som är intresserade av utållighetsmotion i alla former. Motionen är för många orcare viktigare än prestationen uppmätt i timmar, minuter och sekunder. Alla med gott humör är välkomna i orc; vårt mål är att orka liiite mer!  Föreningen strävar att samarbeta och upprätthålla goda förbindelser med alla andra föreningar.

 

OSTROBOTNIA RUNNERS CLUB

 

TEXT: Jörgen Lillrank

 

Intresset för motion och långdistanslöpning, har växt här i Nedervetil på de senaste åren. Damjoggarna har redan hållit på med gemensamma länkar sedan 1987. Intresset har smittat av sig även på gubbarna, som blivit allt fler. ”Toppen” har kanske blivit allt smalare med åren, men bredden desto bredare. Numera är det nästan oundvikligt att åka igenom Murick en vardagskväll, utan att få se någon motionär ute på länk.

 

Det har aldrig varit så viktigt att sköta om sin hälsa genom att motionera, som det är idag. Största delen utav oss rör sig på tok för lite. Barnen sitter i sina pulpeter från att de fyllt sju år, tills de är färdigutbildade diplomingenjörer.Om kvällarna spelar de dataspel, vilket de kopplar av ifrån ibland genom att se på tv. Framför tv:n slänger de i sig hamburgare, pizza och massvis med coca-cola.

 

Föreningen Ostrobothnia Runners Club (ORC) grundades för ett år sedan här i Nedervetil. Drömmen om en egen klubb eller förening, hade länge funnits i tankarna. Det fanns helt enkelt ett behov av en förening för motionärer. Även utanför Nedervetils gränser.

 

För ett år sedan hoppades vi få ca. 15 medlemmar. Idag är vi 68. Orsaken är troligen att många som börjat löpträna på äldre dar, inte känner sig hemma i en förening såsom IF Åsarna, GIF eller IF Nykarlebynejden. Dessa satsar enbart på knatte-och toppidrott. Ribban är betydligt lägre att ansluta sig till ORC. Här har ålder, kön och vikt ingen betydelse. Inte heller på vilken nivå man står konditionsmässigt.

 

Inom ORC har alla åtminstone ett gemensamt intresse. Långdistanslöpning. Ett gemensamt intresse och en egen förening, skapar en “vi känsla”. Jag tror att många som inte tidigare hört till någon liknande förening, får en kick utav att få komma ut och träffa andra likasinnade regelbundet Att dessutom träna tillsammans, eller åka utomlands på något marathonlopp med övriga medlemmar, ger så mycket mer än att åka ensam.

 

Runt om i landet finns många liknande föreningar. Bl.a i Karleby Köukar-Team, och i trakten runt Seinäjoki Häjyt, med över 300 medlemmar.

 

Stommen av ORC:s medlemmar är Nedervetilbor. Resten kommer från Terjärv och Kronoby,samt från de intilliggande kommunerna. Men även Esbo och Helsingforsbor finns representerade i vår förening.

ORC brukar ordna gemensamma resor till olika marathonlopp. Stockholm marathon och Lidingöloppet hör till de populäraste resemålen. Dit åker vi varje år.

 

I oktober var en större grupp till Budapest marathon i Ungern. Där skiljde sig orcarna ur mängden genom sitt goda humör, och vår kassör Clas-Eirik Slotte blevt.o.m intervjuad en halv timme i ungersk tv, samt fick äran att skjuta startskottet.

 

Föreningen brukar också ha gemensamma träningar. Långlänkar, styrketräning och skogsvandringar är ännu roligare i trevligt sällskap. Enhetliga kläder går också att beställa via föreningen, till ett reducerat pris.

Via Kronoby Folkhögskola håller föreningen en marathonskola, som startade i höst. Tanken är att nybörjare, men också längre hunna, skall få lära sig mera om träning, kost och vila.

 

Löpning är säkert den äldsta idrottsformen. Alla friska människor kan springa. Men då man inte längre nöjer sig med att enbart länka ett par kvällar i veckan, utan vill förbättra sina resultat, lönar det sig att lära sig mer om träning. Många har faktiskt bränt ut sig eller dragit på sig skador genom att på allt för kort tid öka träningsmängden för mycket.

 

I vår Marathonskola ger erfarna långskubbare goda råd åt var och en.

Varje år är det tänkt att vi skall avsluta med vårt eget nyårslopp. Vi vill orca även på årets sista dag. Därför kommer ORC nyårslopp att bli en tradition, också förde som inte ännu anslutit sig till vår förening.

ORC:s styrelse under det första verksamhetsåret har varit:

 

  

Ordf. Jörgen Lillrank

 

Viceordf. Max Hagström

Kassör Clas-Eirik Slotte

Sekr.Tanja Bergroth

Suppleanter Mikael Bergroth

Christian Vehkoja

Kirsi Vehkoja Ord.medl.         

FÖRENINGENS STADGAR

STADGAR.pdf

  

Frukostjoggen dagen före maraton  

Budapest 2 oktober 2004

 

Stockholm 2004 

 

 Mera än ett maratonlopp, mera Budapest 

 

 

 

 

 

Ansvarig utgivare: Byförening Hängbron     Senast modifierad: 1.7.2010