Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
yhteydenotto   kontakt
asiakirjat   dokument
foorumi   forum
NEDERVETIL
TIETOA KYLÄTOIMINTA KUVAGALLERIA AJANKOHTAISTA
Kronoby   På svenska  Suomeksi    Tulosta sivu
KYLÄTOIMINTA
Kyläyhdistys Hängbron
NYHETER
Länksamling Svenska
Linkit Suomeksi
Links in English
Bilder från Nedervetil
Gäster från Österrike
Lathund
Bilder från Nedervetilveckan 2010

Valokuitu maksaa mutta herättää innostusta

Kruunupyyssä rakennetaan tulevaisuuden verkostoa

Kruunupyyn Pohjoisen Alavetelin kylässä rakennetaan valokuituverkostoa, jossa kulkee niin televisiokuva kuin 100 megabittiä sekunnissa siirtävä laajakaistaverkko. Liittyminen on kallista. Se maksaa 1 000 euroa taloa kohti. Koska innostus kylässä kuitenkin oli suuri, suunnittelussa lähdettiin siitä, että 50 kylän 85 talosta liittyy verkostoon. Liittyjiä on jo yli odotusten: 64 taloa.

Alavetelin valokuituverkon suunnittelu alkoi vuonna 2003 Pomo-hankkeen rahoituksella. Mallia haettiin muualta Pohjanmaalta ja Ruotsista. Ruotsissa kyläläiset näkivät kyliä, jotka olivat elpyneet aivan uuteen kukoistukseen valokuituverkoston ansiosta. Nuorille hyvät yhteydet merkitsevät paljon. Tavoitteena on houkutella uusia asukkaita ja tämä hanke tähtää pitkälle tulevaisuuteen.

 

Rakennushankkeen kustannusarvio oli noin 160 000 euroa, josta noin 100 000 tulee Alma-rahana TE-keskukselta ja kunnalta. Omarahoitusosuus on noin 60 000 euroa. Talkootyön ansiosta kustannukset ovat pysyneet suunnitelluissa raameissa. Valokaapeliverkoston kustannukset vaihtelevat paikallisten olosuhteiden mukaan, Pohjanmaan Kuusiokuntien 2 000 liittyjän valokaapeliverkko maksoi noin 6 euroa metriä kohti.

 

Kesällä 2005 valokuitukaapelit kaivettiin alueen taloihin. Talot sijaitsevat yhdeksässä pienemmässä kylässä joista suurin on Sandbacka 25 talolla ja pienin kahden talon Storkärr. Suuri osa työstä tehtiin talkoilla. Joka ilta mukana oli reilu kymmenen kyläläistä eikä työ ollut raskasta vaan seurusteluunkin jäi sopivasti aikaa. Syksymmällä kaapelit sitten hitsattiin yhteen ja päästiin nauttiman kaapelitelevision viidestätoista kanavasta ja todella nopeasta laajakaistasta.

Verkon omistaa kyläyhdistys Hängbron. Yhdistys on saanut nimensä riippusillasta, joka yhdistää alueen kyliä. Kylät sijaitsevat Perhojoen kummallakin puolella noin neljän kilometriä pitkällä ja kaksi kilometriä leveällä alueella. Kun verkko on kyläläisten omistuksesta, niin nettioperaattoreita voidaan kilpailuttaa ja valita halvin. Verkko mahdollistaa tehokkaan etätyön, videoneuvottelut sekä korvaa televisioantennit.

 

Kyläyhdistys perustettiin vasta vuonna 2003 ja sen tavoitteena on yhdistää kyläläisiä ja kehittää palveluja alueella. Kyläyhdistyksen tärkein tavoite on alueen vetovoimaisuuden nostaminen. Alueella ei ole omaa kokoontumispaikkaa, mutta kyläyhdistyksen ylläpitämä nettiportaalia on tarkoitus kehittää tärkeäksi tapaamispaikaksi, kertoo portaalin ylläpitäjä Nina Plogman.

Kyläyhdistys on myös järjestänyt tietokoneen käytön peruskoulutusta ja suunnitelmissa on tietokoneiden yhteisostoja.

Yhdistys käynnisti ripeästi suuren hankkeen vaikka jäsenet eivät tietenkään ole alan ammattilaisia. He ovat kuitenkin oman kylänsä asiantuntijoita ja näkevät minkälaisen tulevaisuuden he haluavat rakentaa. Tukea on saatu niin maakuntaliiton IT-hankkeesta kuin paikalliselta puhelinyhtiöltä.

 

Lähde:Kylien elinehdot paremmaksi,Suomen kylätoiminta r.y

http://www.maaseutuplus.fi/

 


 

 

 

Julkaisija: Byförening     Päivitetty: 30.9.2006